Vakantie in Italie

Liguria

In noordwest Italië tussen de Ligurische Zee en de bergen ligt een smalle strook land genaamd Liguria. Deze strook begint bij de Frans-Italiaanse grens en eindigt bij La Spezia.

Liguria is niet zo groot, er is één regio die kleiner is en de rest is groter. Het grenst in het noorden aan Piemonte, in het oosten aan Emilia-Romagna en Toscane en in het westen aan Frankrijk.

Meer dan de helft van de bevolking, die uit 1,6 miljoen inwoners bestaat, is verdeeld over de vier provinciehoofdsteden (Imperia, La Spezia, Savona en Genua). De rest woont vooral bij de kuststrook, in het binnenland bij de bergen is het dunbevolkt. De bergen hebben een gunstige functie in Liguria. Aan de zuidkant zorgen ze voor een mild en zonrijk klimaat en in het noorden zorgen ze voor bescherming tegen slechte weersomstandigheden.

Wijngaarden in Liguria

De Riviera di Ponente staat bekend om haar wijn- en olijfgaarden, de fantastische kliffen, de vele badplaatsen met brede zandstranden en haar kleine vissersdropjes. Portofino en Cinque Terre zijn natuurlijk wereldberoemd.

Tegen de bergen in het binnenland van Liguria liggen vele kleine middeleeuwse dorpjes. Er is bijvoorbeeld een heksendorp (Tiora) en het kunstenaarsdorp (Valloria). Een ander mooi dorpje is Taggia. De dorpjes ontstonden als verdediging tegen de piraten, tegenwoordig kun je er genieten van de stille natuur met olijf gaarden en zijn er bloemenvelden en prachtige picknickplekken.