Vakantie in Italie

Lombardije

De regio Lombardije bevindt zich tussen de Alpen in het noorden en de rivier de Po in het zuiden. In het westen  grenst het aan Lago Maggiore en de rivier Ticino, in het oosten aan de rivier de Mincio en het Gardameer. Lombardije wordt verder omringd door Trentino-Zuid, Tirol, Veneto, Zwitserland, Piemonte en Emilia-Romagna.

Lombardije is de regio met de meeste inwoners, terwijl het niet eens de grootste oppervlakte heeft! Het gebied is dus dichtbevolkt. Wij verdelen de regio in drie stukken namelijk de Povlakte, de Alpen en de meren.

De grote bekende steden Milaan, Brescia en Bergamo liggen in de Povlakte. Dit gebied is het meest geïndustrialiseerd. Alle grote Noord-Italiaanse meren (behalve het Ortameer) liggen in Lombardije. De meren zijn zomers en toeristisch.

Piz Bernina (4049 m hoog) is een van de hoogste bergtoppen van de Alpen en ligt in Lombardije. Het Valtellina en het Val Camonica zijn de twee waardevolste Lombardische Alpendalen. Het meeste van het gebergte is een beschermd gebied.

Lombarden / barbaren

Door de Longobardi heeft de regio van de Lombarden zijn naam. Deze ‘barbaren’ kwamen in de 6e eeuw voor Christus hier wonen en zorgden er ook voor dat de Romeinen het veld moesten ruimen. De machtige families richtte in de 12e eeuw de Lombardische Liga op die voor behoorlijke zelfstandheid en welvaart zorgde. Er volgde kerken, de palazzi en vele kunstschatten  uit de periode die hierna kwam.

Er werd vaak gestreden om dit gebied in de Middeleeuw. Zo maakte Lombardije in de 19e eeuw deel uit van het Koninkrijk Sardinië. In economisch opzicht is de regio erg belangrijk voor Italië. Lombardije heeft een levensstandaard die nog hoger is dan in Nederland, dit komt door het goed handelen en bankieren.