Vakantie in Italie

Piemonte

Piemonte was nooit echt een toeristisch ontwikkeld gebied, terwijl het de op 2 na grootste provincie van Italië is, maar er komt verandering in. Er zijn kolossale bergen, meren zoals het Lago Maggiore, authentieke dorpjes en aantrekkelijke streken zoals de Langhe (met haar culinaire bergtoppen). De hoofdstad van deze regio is Turijn,  deze stad is de stad voor een stedentrip.

Frankrijk, Zwitserland en de Italiaanse regio’s (Liguria, Valle d’aosta, Lombardije en Emilia- Romagna) grenzen aan Piemonte. Het Aosta-dal (Valle d’Aosta) is sinds kort een autonoom gebied, maar geografisch en historisch hoort het nog wel bij Piemonte. Piemonte bezit over ongeveer 4,3 miljoen inwoners en dit op een oppervlakte van meer dan 25 duizend km².

In het Nederlands betekend Piemonte ‘aan de voet van de bergen’. Je kan het landschap in drie delen verdelen. Je hebt de Po-vlakte met veel grote steden waaronder Turijn, het heuvelland in het zuidoosten en in het oosten en noorden vind je het Alpengebied (met als hoogste bergtoppen de Gran Paradiso en de Grenzgipfel). Zo zijn er veel dingen te doen op het landschap van Piemonte, wat dit een aantrekkelijke vakantieplaats maakt.

Piemonte heeft een bijzondere grafische ligging, maar de geschiedenis en ontwikkeling zijn er nauw verweven.  De hoge bergmassieven begrenzen het gebied, daardoor worden de strategische doorgangen over de Montgenevre en de Matterhorn gecontroleerd. Als iemand Rome en Italië wilde veroveren moesten zij eerst langs Piemonte. De geschiedenis van Piemonte is vanaf de 15de eeuw veronden met die van het Huis Savoia. De Franse inslag is hieraan overgehouden, dit kan je nog horen aan het accent van de Piemontesi.

In de 19de eeuw werd Piemonte het belangrijkste centrum van de Risorgimento. Hierdoor heeft het gebied veel kerken, palazzi, musea en kunst- en cultuurschatten. De Barokke gebouwen van Turijn zijn ook de moeite waard net als vele andere prachtige, oude gebouwen.