Vakantie in Italie

Sardinië

Er is veel te beleven als je kijkt op het gebied van cultuur in Sardinië. Het is het enige eiland in de Middellandse Zee die 150.000 jaar geleden al inwoners had. Veel volken en stammen hebben op die eiland geleefd. Zij hebben mooi, indrukwekkende monumenten achtergelaten zoals de Nuraghi en de Domus de Janas. Dit zijn monumenten met een kegelvormige constructie die gebouwd zijn met losse stenen. Zij bestaan al meer als 1000 jaar voor Christus, maar niemand weet door wie zij gebouwd zijn. Het enige wat nagelaten is, zijn ongeveer 30.000 Nuraghi waarvan er nu nog maar 7.000 van over zijn. Sommige Nuraghi’s  hadden een verdedigingsfunctie, andere waren een onderdeel van groep met huizen, tempels, graftombenen en/of burchten.

De oorspronkelijke bevolking trok weg nadat het gebied werd ingenomen door de Feniciërs en de Carthagers. Later kwamen de Romeinen, de Vandalen, de Saracenen en de Byzantijnen.

Geschiedenis Sardinië

Door deze grote geschiedenis is er in deze regio veel te zien van culturen en volkeren. Sardinië heeft zijn eigen sterke identiteit kunnen behouden door de autonome status en de geïsoleerde ligging.
De authentieke sfeer heeft het eiland nog steeds kunnen behouden. De inwoners van de geïsoleerde bergdorpen zien zichzelf meer als Sardijnen dan als Italianen.

Je zou denken dat de Sardijnen niet zo gastvrij zijn, omdat zij bekend staan als een trots en eigenzinnig volk. Gelukkig bewijst deze vakantieplek het tegendeel en ben je erg welkom als toerist. De taal die zij daar spreken (het Sardisch) zou een vastelander niet kunnen verstaan.

Als je naar Sardinië op vakantie gaat is het een aanrader om de kunstschatten te verkennen die zich bevinden op het landschap. Verder zijn de Romeinse basilieken en de barok kerken erg fraai gelegen in het bijna schilderachtige landschap.