Vakantie in Italie

Trentino

In 1948 is Trentino-Zuid-Tirol ontstaan door het samengaan van de Duitstalige provincie Bozen en de Italiaanse provincie Trento. Het is een autonome regio, in het Duits noemen ze het ‘Trentino-Südtirol’ en in het Italiaans ‘Trentino-Alto Adige’. Trento is de hoofdstad van Trentino-Zuid-Tirol. Deze regio grenst aan Lombardije, Veneto, Oostenrijk en Zwitserland.

Er zijn twee provincies in Trentino-Zuid-Tirol namelijk Bolzano-Zuid-Tirol en Trento. Trento is Italiaanstalig met in de minderheid Duitse en Landinische (Reto-Romaanse). Daarentegen spreken ze in Bolzano-Zuid-Tirol vooral Duitstalig met in de minderheid Ladinische en Italiaanse.

Italië nam na de Eerste Wereldoorlog Trentino-Zuid-Tirol in van Oostenrijk. Er werd pas na de Tweede Wereldoorlog een verdrag gesloten tussen Oostenrijk en Italië, waardoor het gebied autonomie kreeg en van Italië bleef.

Trentino Natuur

De provincies worden verenigd in de prachtige natuur. De indrukwekkende Alpen met bergtoppen van bijna 4000 m hoog en de aanzienlijke Dolomieten zijn in dit gebied te vinden. In de zomer zijn er veel mogelijkheden om te sportief te blijven in dit gebied en ’s winters kun je er skiën. Hoog in de bergen heb je uitkijk op groen en ongerepte natuur. Dit biedt volop rust!

Sneeuwman Otzi werd de verpersoonlijking van de sporen die 5000 jaar voor de jaartelling zijn gedateerd. De steden Trento en Bolzano zijn door de Romeinen gesticht. Als volgt kwam de Habsburgse overheersing van Alto Adige, die begon in de 14e eeuw een duurde 4 eeuwen lang. Herinneringen hiervan kun je vinden in de vele kastelen en burchten in Trentino-Zuid-Tirol.