Vakantie in Italie

Veneto

De Adriatische Zee, Lombardije, Emilia-Romagna, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Venezia en Oostenrijk grenzen aan Veneto. Dit gebied sterkt zich uit van de rivier de Po in het zuideen tot de Alpen in het noorden. In het oosten wordt Veneto begrensd door de rivier de Tagliamento en de Adriatische Zee en in het westen door de rivier de Mincio en het Gardameer.

De regio is te verdelen in drie stukken namelijk de kuststrook, de laagvlakte en de bergen. Cortina d’Ampezzo, Belluno, de zuidelijke Karnische Alpen en de Dolomieten behoren deels tot Veneto. De steden Verona, Padova en Venetië liggen in de laagvlakte, dit is een belangrijk landbouwgebied. Bijne heel de kuststrook wordt gevormd door de delta van de Po en de lagunes van Venetië. Aan het oostelijke deel van de kuststrook liggen voor badplaatsen met zandstrand zoals Caorle, Bibione en Jesolo.

Hoofdstad Veneto

Veneto wordt vooral gelinkt aan Venetië, wat dan ook de hoofdstad is van de regio. Door de enorme bloei  van de Dogenstad in de middeleeuwen is het logisch dat Venetië zo bekend is. Het heeft ook in veel andere steden van Veneto cultuur en rijkdom gebracht. Dit kwam door de handelscontacten en de gunstige liggen van het gebied. In deze tijd is Veneto een welgestelde regio met de textiel- en meubelindustrie en het toerisme.

In dit gebied ligt de oostoever van Gardameer met plaatjes als Bardoline en Garda. Voor een allemachtig uitzicht is er een mogelijkheid om met de kabelbaan naar de 1745 hoge top van de Monte Baldo te gaan. Er zijn mogelijkheden voor watersport in de dorpjes Lazise en Peschiera, liggend in het zuidoosten van het Gardameer. Verder zijn er nog veel meer gezellige steden in de buurt van het meer die u bezoek waard zijn zoals Padova en Verona.

Er wordt beweerd dat Tiramisu, Carpaccio en Polenta in Veneto is uitgevonden. De wijnproductie is ook van belang, zo komen vele gewaardeerde wijnen uit deze streek zoals de witte Soave en Pinot Grigio en de rode Bardolino en Valpolicella. De grappa en Prosecco komen ook uit Veneto.